perjantai 11. maaliskuuta 2016

Maatalous kunniaan!

Tämän päivän polttavana puheenaiheena on ollut Helsingissä, Senaatintorilla järjestetty traktorimarssi. Kyllä, luit oikein. Meiltäkin oli iskä siellä. Tosin hän ei ollut traktorilla vaan linja-auton kyydillä. Pääasia että paikalle pääsi.

Kirjoitan tästä aiheesta sen takia, että olen maatalontytär ja asia koskettaa minua ja on lähellä sydäntä.

Mikään ei v*tuta enempää kuin se, että viljelijöille ja maito-/lihatilallisille ei makseta tukia kuin nimeksi. He tekevät käytännössä kellon ympäri ja ympäri vuoden töitä sen eteen, että kaupunkilaiset saisivat hakea ruokansa kaupasta. Ja tästä hyvästä ruoantuottajat eivät saa kohtuullista korvausta.

Otetaan esimerkki. Ruisleipä maksaa kaupassa 1 € (todellisuudessa enemmän). Ennen kauppojen halpuutuksia tuottaja sai hinnasta 4 % voittoa. Nyt halpuutuksien jälkeen tuottajat saavat 3 % leivän hinnasta. Toisin sanoen tuottajat saivat euron leivästä 4 senttiä ja nyt ne saavat 3 senttiä. Silläkö pitäisi saada perheelle leipä pöytään ja kalusto plus muut kustannukset maksettua? P*skat sanon minä. Eihän sillä rahalla pärjää.

EU-virkailijat ja päättäjät ketkä ovat mielestänsä näissä asioissa oikeassa voisivat muuttaa vuodeksi asumaan maalle. He voisivat tehdä kellon ympäri tehdä töitä. Rahaa heillä olisi saman verran käytettävänä kuin ruoantuottajilla nyt. Sen jälkeen voitaisiin ottaa tukiasiat uudestaan käsittelyyn ja miettiä, että mitä tehtäisiin.

Pyydän anteeksi rumaa kielenkäyttöäni, mutta ottaa vaan niin paljon kupoliin. Tuossa oli asia lyhyesti ja ytimekkäästi. Jos rupeisin oikein syventymään aiheeseen tästä tulis sellanen 10 kilometrin pituinen postaus ja kukaan ei jaksais lukee sitä.

Kiitos, nam, näkemiin. Ens kerralla jatketaan sitten uusilla aiheilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti